To wypiek szalenie popularny w czasach PRL-u, kiedy to z
niczego trzeba było zrobić coś. Ciasto ma proste składniki, które przeważnie są
w każdym domu. Kilka minut miksowania, około 45 minut pieczenia i gotowe.
Trzeba jeszcze je przestudzić. Ja swoją wersję wzbogaciłam o kawałki gorzkiej
czekolady w części kakaowej. Ciasto posypałam cukrem pudrem wymieszanym z
kakao. Ta wersja ulepszona jest znakomita. Choć
jeśli mam być szczera tradycyjne ciasto marmurkowe też jest fantastyczne.
Genialne w swej prostocie. Tak, właśnie w tej prostocie tkwi cały sekret.
Najlepiej smakuje zaraz po wystudzeniu i szybko znika ze stołu. Naszym
zdaniem świetna opcja na takie szybkie i łatwe do przygotowania ciacho.
Polecamy :-)
ciasto marmurkowe |
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- ¾ szklanki cukru (170 g),
- łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- niespełna 1,5 szklanki mąki (250 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka kakao do posypania;
Utrzeć mikserem masło. Następnie wsypać cukier, sól i
ekstrakt i utrzeć na puszysta masę.
Do masy wbijać pojedynczo jajka i mieszać przez chwilę.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać dwie łyżki mleka i wmieszać.
Połowę masy przełożyć do natłuszczonej
prostokątnej formy.
Do pozostałej masy wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka i
dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę startą lub zmieloną w blenderze
(wersja leniwa, ale polecam) i wymieszać.
Ciemne ciasto wylać do formy i lekko
przemieszać widelcem aby obie warstwy
utworzyły marmurkowy wzór.
Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.C.
Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i kakao.
Wygląda rewelacyjnie, nie dziwię się, że szybko znika ze stołu :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
Usuń