Ciasto marmurkowe

To wypiek szalenie popularny w czasach PRL-u, kiedy to z niczego trzeba było zrobić coś. Ciasto ma proste składniki, które przeważnie są w każdym domu. Kilka minut miksowania, około 45 minut pieczenia i gotowe. Trzeba jeszcze je przestudzić. Ja swoją wersję wzbogaciłam o kawałki gorzkiej czekolady w części kakaowej. Ciasto posypałam cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Ta wersja ulepszona jest znakomita. Choć jeśli mam być szczera tradycyjne ciasto marmurkowe też jest fantastyczne. Genialne w swej prostocie. Tak, właśnie w tej prostocie tkwi cały sekret. Najlepiej smakuje zaraz po wystudzeniu i szybko znika ze stołu. Naszym zdaniem świetna opcja na takie szybkie i łatwe do przygotowania ciacho. Polecamy :-)

ciasto marmurkowe
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła,
  • ¾ szklanki cukru (170 g),
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • niespełna 1,5 szklanki mąki (250 g),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka kakao do posypania;

Utrzeć mikserem masło. Następnie wsypać cukier, sól i ekstrakt i utrzeć na puszysta masę.


Do masy wbijać pojedynczo jajka i mieszać przez chwilę. 


Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać dwie łyżki mleka i wmieszać.


Połowę masy przełożyć do natłuszczonej prostokątnej formy. 


Do pozostałej masy wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę startą lub zmieloną w blenderze (wersja leniwa, ale polecam) i wymieszać. 


Ciemne ciasto wylać do formy i lekko przemieszać widelcem aby obie warstwy utworzyły marmurkowy wzór.


Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.C.


Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i kakao.


Komentarze

Prześlij komentarz