Jak tylko zobaczyłam ten przepis wraz z fotografią
wiedziałam, że to będą fantastyczne ciasteczka. Miałam tylko obawy, co do
wykonania. Jednak przygotowanie ciasteczek okazało się banalne, a rezultat przeszedł moje najśmielsze
oczekiwania. Ciasteczka wyszły genialne, a na dodatek bardzo proste do
zrobienia. Ciasto miesza się głównie mikserem. Robi z niego wałki i trzyma się
w lodówce przez około 2 godziny do stwardnienia. Później nie trzeba nic, a nic
rozwałkowywać. Kroi się je tylko i piecze. Już niczym nie ozdobione są smaczne,
choć w oryginalnym przepisie z książki „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest
przystrojone zostały lukrem i wisienkami. Ja oblałam je roztopioną mleczna
czekoladą, a na środku każdego ciasteczka umieściłam migdał. Były cudne, fantastyczne
i niepowtarzalne. Serio, dawno nie jadłam czegoś o tak bajecznym smaku. To
zasługa masy marcepanowej, nie moja, wiec się wcale nie przechwalam. Już sam zapach
ciasteczek drażni nos i wzmagał apetyt. Są naprawdę niesamowite. Zresztą, co ja
tu będę się ekscytować, spróbujcie sami.
marcepanowe talarki |
Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g surowej masy marcepanowej,
- ¼ szklanki cukru (50 g),
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 100 g płatków migdałowych,
- 1 i 1/2 szklanki maki (250 g),
do dekoracji:
- 100 g ulubionej mlecznej czekolady,
- 2-3 łyżki mleka,
- orzechy migdała,
Masło z marcepanem ubić mikserem na gładką, jednolitą masę.
Dodać
cukier, jajko i szczyptę soli. Zmiksować.
Wsypać mąkę i wyrobić dokładnie
mikserem. Na końcu wsypać płatki migdałowe i połączyć z ciastem, najlepiej już
zagniatając ręcznie.
Z ciasta uformować 2 wałki o średnicy około 4 cm. Zawinąć w
folię i chłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Po schłodzeniu wałki ciasta pokroić w plastry o grubości
około 10 mm.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać
dosyć blisko siebie, gdyż ciasto nie rozlewa się za nadto. Piec przez około 10 – 15 minut w temperaturze
180 st. C.
Z powyższych proporcji wyszło mi ciasteczek na dwie blachy, piekłam
je w II turach. W trakcie pieczenia I, II proponuję trzymać w lodówce.
Po upieczeniu wyjmować od razu z piekarnika.
Gdy ciasteczka przestygną w garnuszku rozpuścić czekoladę z
mlekiem.
Gdy polewa będzie już płynna polewać nią każde ciasteczko, na środku
umieszczając migdała.
Pyszności 😉
OdpowiedzUsuńoj tak ... Dziękuję. :-)
UsuńUwielbiam marcepan. Napewno je zrobię.
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto spróbować tych ciasteczek. :-)
Usuń