Szarlotka w kratkę

Bardzo interesujące w smaku ciasto. Mocno inne od typowej szarlotki. Inne nie znaczy jednak gorsze, czy lepsze, po prostu nowy smak. Samo ciasto zagniata się ze standardowych składników, tylko zamiast cukru dodaje się miodu. Gniecie się je w miarę szybko (około 4 minut) i sprawnie. Surowe ciasto  nie jest lepiące, pewnie dlatego, ze miodu daje się tylko 2 łyżki. Ten miód później w cieście cudownie dominuje, zarówno w zapachu podczas pieczenia, jak i w smaku podczas jedzenia. Ja użyłam naszego ulubionego gryczanego, czyli bardzo wyrazistego. Jabłka pokrojone w kostkę otulone są kremem śmietanowo jajecznym oraz mielonymi orzechami migdała. Całość pokryta ciastem w kratkę. Cukru używa się niewiele dlatego całość  można spokojnie posypać cukrem pudrem i będzie pysznie. Naprawdę warto wypróbować.

szarlotka w kratkę



Składniki:
ciasto:
  • niespełna 1,5 szklanki mąki (250g),
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 żółtka;
nadzienie:
  • 6 większych jabłek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • 2 całe jajka,
  • 1 białko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 80 g mielonych migdałów;
do posypania
  • łyżka cukru pudru;

Składniki ciasta wymieszać i zagnieść.


Odstawić ciasto na 30 minut.

Po 30 minutach ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Mniejszy kawałek odłożyć do lodówki.  Większą częścią ciasta wyłożyć dno i boki blachy przykrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ponakłuwać dno widelcem i odstawić na 20 minut do lodówki.


Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C. Na wierzch ciasta nałożyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch lub położyć pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Zazwyczaj stosuje drugą opcje i sprawdza się. Zapiekać 10 minut.


Jabłka opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Skropić je sokiem z cytryny.


Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami oraz dwoma rodzajami cukrów. Na końcu do masy dodać mielone migdały. 


Upieczony spód ciasta posmarować białkiem. Ułożyć na nim pokrojone jabłka i zalać masą śmietanową.


Z odłożonego ciasta formować rulony, następnie rozpłaszczać je i układać na cieście tworząc kratkę. Ciasto posmarować białkiem.


Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.


Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Przepis znaleziony w książce kucharskiej „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest, nieco zmodyfikowany.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Przydałaby mi się teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowo. Upiecz dziś, będzie do jutrzejszej kawy. ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz