Ogromnie zasmakowaliśmy w samodzielnie robionych truflach.
Są różne metody przygotowania tych czekoladowych smakołyków. Ja jednak stosuje
najprostszą, czyli roztapiam na parze składniki, a następnie chłodzę w lodówce
masę czekoladową przez około 2-3 godziny. Tym razem do trufli dorzuciłam
kandyzowane wiśnie, a przygotowane kulki obtoczyłam w płatkach migdała. Dobrze
jak część płatków jest pokruszona, bo tym sposobem lepiej się kleją do
czekolady. Pychota i to jeszcze jaka, mówię Wam. Moja Maja jedząc czekoladkę
mówiła, że czuję się jak w niebie. Ja w sumie też się tak czułam. Wystarczy
wziąć jedną taką czekoladkę do ust, zamknąć oczy i robi się rozkosznie.
Spróbujcie i Wy.
trufle z wiśnią |
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- 100 g śmietany kremówki 30%,
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- 100 g wiśni suszonych kandyzowanych ,
- około 50 g płatków migdała (częściowo pokruszonych);
Składniki rozpuszcza się na parze. Można użyć do tego dwóch
garnków – w większym podgrzewa się wodę, a w mniejszym osadzonym na większym
roztapia się składniki.
Ewentualnie na garnku z gotującą się wodą osadzić
miseczkę, jeśli ma się akurat taką we właściwym rozmiarze. Czekoladę podzielić
na kostki. Wrzucić do miseczki lub garnka. Dodać masło i zacząć roztapiać.
Chwile później wlać śmietanę. Dosypać przesiany cukier puder. Wszystkie składniki rozpuszczać mieszając co
chwila.
Gdy składniki będą już płynne i idealnie połączone zestawić je z ognia.
Do masy wsypać wiśnie.Wymieszać.
Masę czekoladową
ostudzić i wstawić do lodówki na około 2,5 – 3 godziny, do stwardnienia masy.
Płatki migdała wysypać na duży talerz. Zadbać o to, żeby
większość z nich była pokruszona. Gdy masa stwardnieje wyjąć ją z lodówki.
Łyżeczką nabierać masę i formować z niej kulki. Każdą kulkę obtaczać w
płatkach.
Mi wyszło 20 takich całkiem sporych czekoladek. Obtoczone czekoladki
wstawić jeszcze na minimum godzinę do lodówki.
Mniami mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) oj tak były mniam, mniam.
UsuńPyszne łakocie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńUwielbiam wiśnie w czekoladzie :) Kolejny przepis, z którego na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. :-)
Usuń