Ambasador (murzynek z orzechami i żurawiną)

Mam ostatnio fazę, na stare, dobre przepisy. I tak właśnie przypomniał mi się wypiek o nazwie ambasador. Różnie go ludzie robią. Spora część piecze ciasto jak murzynka i nakłada na nie krem. Mi jednak chodziło o takiego murzynka z bakaliami, a konkretnie z orzechami włoskimi i żurawinami. I tak właśnie go upiekłam. Standardowe ciasto do murzynka (nazwa mocno niepoprawna, ale co począć) z dodatkiem orzechów i żurawin. Pamiętam, że kiedyś najbardziej lubiłam w tym cieście wyczuwalny smak aromatu migdałowego, ale odzwyczajamy się od ulepszaczy. Aromat migdałowy zastąpiłam esencją waniliową, czyli po prostu wódką zmieszaną z laskami wanilii. Taka mikstura leżakuje sobie u nas w karafce, dorzucam do niej czasem nawet takie wydrążone laski wanilii. Dzięki temu nabiera aromatu. Wypiek z esencją bez obaw można zaserwować dziecku, bo alkohol podczas pieczenia utraci swoją „moc”. Natomiast samo ciasto od takiej esencji zyskuje smak i staje się pulchniejsze. Przechodząc jednak do samego ciasta było po prostu przepyszne. Wcinaliśmy wszyscy, bez wyjątku i wszyscy tak samo zachwyceni. Spróbujcie sami. Upieczenie go to banał.

Ambasador
Składniki:
  • kostka masła,
  • 1,5 szklanki cukru (330 g),
  • ½ szklanki mleka (125 ml),
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki (340 g),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g orzechów włoskich (3/4 szklanki),
  • 100 g suszonej żurawiny (3/4 szklanki);

Masło wraz z cukrem, mlekiem i przesianym kakao rozpuścić w dużym garnku (w garnku będzie się miksować składniki na ciasto). 


Doprowadzić do wrzenia. Odlać ½ szklanki na polewę, a pozostałą w garnku część wystudzić.
Oddzielić żółtka jajek od białek. Żółtka wbić do wystudzonej masy czekoladowej. Białka ubić na sztywno, używając szczypty soli. 


Do masy kakaowej dosypać także mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem.


Następnie wsypać pokrojone orzechy włoskie, żurawinę i pianę z białek i wymieszać łyżką do całkowitego połączenia składników.


Ciasto przelać do podłużnej blachy o długości 35 cm.


Piec około 40 minut w temperaturze 175 st. C. po ostudzeniu na ciasto wylać wymieszaną wcześniej polewę.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie i chętnie bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Uwielbiam murzynka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och dziękuję, dziękuję za dobre słowo. Tak, murzynek to fantastyczne ciasto i da się zrobić w różnych wersjach. :-)

      Usuń

Prześlij komentarz