Meksykańskie ciasto bananowe

Bardzo sceptycznie podeszłam do tego przepisu. Ciasto składające się z patatów i bananów wydało mi się dość nietypowe. Zwyciężyła jednak ciekawość nowych smaków. I dobrze. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu. Obrane i pokrojone pataty oraz banany gotuje się w mleku. Następnie studzi, robi z nich puree i miesza z typowymi składnikami. Całość piecze się w kąpieli wodnej, czyli formę z ciastem ustawia się w większej formie z gorącą wodą i w ten sposób piecze. Obie formy muszą być szczelne. Ja jednak do podstawki z piekarnika, na której ustawiałam formę z ciastem wlałam około 1,5 litra gorącej wody (tak, że blacha zanurzona była tylko na 1 cm). Do poniższych proporcji przewidziana jest blacha o obwodzie 20 cm. Ciasto to tak naprawdę placek. Po wystudzeniu polewa się je podgrzaną konfitura z malin i od razu można jeść. Smak bardzo ciekawy. Troszkę skojarzył się nam z sernikiem. Niewątpliwie niebanalny smak. Jedynie Maja nie była nim zachwycona, ale to poniekąd była wina Jej drobnej niedyspozycji zdrowotnej. Ciasto polecamy. Śmiało można serwować i domownikom i gościom.

meksykańskie ciasto bananowe
Składniki:
  • 500 g bananów,
  • 500 g patatów,
  • 500 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 jajka,
  • niespełna ¾ szklanki cukru (155g),
  • 150 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 200 g konfitury malinowej;

Umyć i obrać pataty i banany. Pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Powinny być zakryte, więc w razie potrzeby dolać do mleka wody. 


Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 min. Po ugotowaniu pataty i banany odsączyć dokładnie. Przestudzić i zrobić z nich puree przy pomocy blendera lub tłuczka do ziemniaków.


Piekarnik nagrzać do 180 st. C
Laskę wanilii przeciąć nożem, wyskrobać nasionka i wrzucić do puree.
Mikserem ubić jajka z cukrem na puszysta masę. Następnie wlać ją do puree i ubijać do połączenia składników. 


Do masy dodać 140 g masła (10 g zostawić do nasmarowania blachy) oraz esencję z wanilii. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.


Pozostałym masłem nasmarować tortownicę i wyłożyć na nią ciasto. Formę wstawić do większej wypełnionej gorącą woda na około 2 cm. Można też nalać gorącą wodę na podstawkę z piekarnika, na której ustawia się blaszki z ciastem. Proponuje także na wysokość 1-2 cm.


Piec około 40 min.
Ciasto przestudzić. Konfiturę podgrzać w garnku na małym ogniu. Rozsmarować na cieście jeszcze ciepłą i od razu podawać.


Przepis pochodzi z książki wydanej przez Rider's Digest "Pieczenie jest łatwe".

Komentarze

  1. Wygląda super i jeszcze ta konfitura z malin na górze mmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak masz rację, konfitura była tutaj taką "wisienką" na torcie. :-)

      Usuń
  2. 53 year old Physical Therapy Assistant Dorian Josey, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like Donovan's Echo and Coloring. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Ford GT40 Roadster. pojawiaja sie na tej stronie

    OdpowiedzUsuń
  3. prawnik rzeszów - Jesteśmy prawnik-rzeszow.biz, kancelarią prawną z siedzibą w Rzeszowie. Jesteśmy małą kancelarią, dopiero zaczynamy swoją działalność, dlatego potrzebujemy dotrzeć do większej liczby osób. Oferujemy usługi prawnicze i musimy rozpowszechnić naszą nazwę, więc jeśli masz czas, aby napisać o nas, będziemy wdzięczni. Chciałabym podziękować za poświęcony czas, ponieważ wiem, że jesteście bardzo zajęci i naprawdę to doceniamy. Jeśli masz jakieś pytania, proszę nie krępuj się pytać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz