Bardzo sceptycznie podeszłam do tego przepisu. Ciasto
składające się z patatów i bananów wydało mi się dość nietypowe. Zwyciężyła
jednak ciekawość nowych smaków. I dobrze. Ciasto jest niezwykle proste w
przygotowaniu. Obrane i pokrojone pataty oraz banany gotuje się w mleku.
Następnie studzi, robi z nich puree i miesza z typowymi składnikami. Całość
piecze się w kąpieli wodnej, czyli formę z ciastem ustawia się w większej
formie z gorącą wodą i w ten sposób piecze. Obie formy muszą być szczelne. Ja
jednak do podstawki z piekarnika, na której ustawiałam formę z ciastem wlałam około
1,5 litra gorącej wody (tak, że blacha zanurzona była tylko na 1 cm). Do
poniższych proporcji przewidziana jest blacha o obwodzie 20 cm. Ciasto to tak
naprawdę placek. Po wystudzeniu polewa się je podgrzaną konfitura z malin i od
razu można jeść. Smak bardzo ciekawy. Troszkę skojarzył się nam z sernikiem.
Niewątpliwie niebanalny smak. Jedynie Maja nie była nim zachwycona, ale to
poniekąd była wina Jej drobnej niedyspozycji zdrowotnej. Ciasto polecamy. Śmiało
można serwować i domownikom i gościom.
meksykańskie ciasto bananowe |
Składniki:
- 500 g bananów,
- 500 g patatów,
- 500 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 3 jajka,
- niespełna ¾ szklanki cukru (155g),
- 150 g miękkiego masła,
- 1 łyżka esencji waniliowej,
- 200 g konfitury malinowej;
Umyć i obrać pataty i banany. Pokroić na kawałki, włożyć do
garnka i zalać mlekiem. Powinny być zakryte, więc w razie potrzeby dolać do
mleka wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 min. Po
ugotowaniu pataty i banany odsączyć dokładnie. Przestudzić i zrobić z nich
puree przy pomocy blendera lub tłuczka do ziemniaków.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C
Laskę wanilii przeciąć nożem, wyskrobać nasionka i wrzucić
do puree.
Mikserem ubić jajka z cukrem na puszysta masę. Następnie
wlać ją do puree i ubijać do połączenia składników.
Do masy dodać 140 g masła
(10 g zostawić do nasmarowania blachy) oraz esencję z wanilii. Mieszać, aż
powstanie gładkie ciasto.
Pozostałym masłem nasmarować tortownicę i wyłożyć na nią
ciasto. Formę wstawić do większej wypełnionej gorącą woda na około 2 cm. Można
też nalać gorącą wodę na podstawkę z piekarnika, na której ustawia się blaszki
z ciastem. Proponuje także na wysokość 1-2 cm.
Piec około 40 min.
Ciasto przestudzić. Konfiturę podgrzać w garnku na małym
ogniu. Rozsmarować na cieście jeszcze ciepłą i od razu podawać.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Rider's Digest "Pieczenie jest łatwe".
Wygląda super i jeszcze ta konfitura z malin na górze mmm pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak masz rację, konfitura była tutaj taką "wisienką" na torcie. :-)
Usuń53 year old Physical Therapy Assistant Dorian Josey, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like Donovan's Echo and Coloring. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Ford GT40 Roadster. pojawiaja sie na tej stronie
OdpowiedzUsuńprawnik rzeszów - Jesteśmy prawnik-rzeszow.biz, kancelarią prawną z siedzibą w Rzeszowie. Jesteśmy małą kancelarią, dopiero zaczynamy swoją działalność, dlatego potrzebujemy dotrzeć do większej liczby osób. Oferujemy usługi prawnicze i musimy rozpowszechnić naszą nazwę, więc jeśli masz czas, aby napisać o nas, będziemy wdzięczni. Chciałabym podziękować za poświęcony czas, ponieważ wiem, że jesteście bardzo zajęci i naprawdę to doceniamy. Jeśli masz jakieś pytania, proszę nie krępuj się pytać.
OdpowiedzUsuń