Do tego wypieku skłonił mnie zachwyt nad ciastem cytrynowym.
Postanowiłam dać szanse pomarańczy. Jednak, żeby było troszkę inaczej zrobiłam
z nich babeczki. Trzeba przyznać, że cytryna ma bardziej dominujący i wyrazisty
smak. Pomarańcza jest słabiej wyczuwalna w cieście, ale i tak babeczki nam
szalenie smakowały. Są pyszne. Robi się je niezwykle prosto i w dodatku bardzo
szybko. Smakują wspaniale do herbaty i do kawy. Nadadzą się idealnie jako II
śniadanie lub poobiedni deser, w zależności na co kto będzie miał chętkę.
pomarańczowe babeczki |
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej (340g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru (220g),
- niepełna szklanka cukru pudru (150g);
Pomarańczę umyć, sparzyć i wycisnąć z niej sok. Skórkę
zetrzeć na tarce. Z soku odlać 3 łyżki i odstawić do lukru. Pozostały sok
wymieszać ze skórką.
Masło wraz z cukrem ubić mikserem na puszystą masę.
Następnie dodawać pojedynczo jajka i miksować po każdym przez chwilę.
Dodać
mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać.
Wlać sok ze skórką pomarańczy i dokładnie
połączyć.
Ciasto będzie miało dosyć puszystą konsystencje. Przekładać je do
foremek.
Piec do zbrązowienia (około 20-25 minut) w temperaturze 175 st. C.
Po upieczeniu babeczek przygotować lukier. Cukier puder
przesiać do naczynia, dolać 3 łyżki soku z pomarańczy, wymieszać energicznie.
Lukrować lekko ciepłe babeczki.
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. :-)
Usuń