Pomarańczowe babeczki

Do tego wypieku skłonił mnie zachwyt nad ciastem cytrynowym. Postanowiłam dać szanse pomarańczy. Jednak, żeby było troszkę inaczej zrobiłam z nich babeczki. Trzeba przyznać, że cytryna ma bardziej dominujący i wyrazisty smak. Pomarańcza jest słabiej wyczuwalna w cieście, ale i tak babeczki nam szalenie smakowały. Są pyszne. Robi się je niezwykle prosto i w dodatku bardzo szybko. Smakują wspaniale do herbaty i do kawy. Nadadzą się idealnie jako II śniadanie lub poobiedni deser, w zależności na co kto będzie miał chętkę.

pomarańczowe babeczki
Składniki:
  • 1 pomarańcza,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej (340g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru (220g),
  • niepełna szklanka cukru pudru (150g);

Pomarańczę umyć, sparzyć i wycisnąć z niej sok. Skórkę zetrzeć na tarce. Z soku odlać 3 łyżki i odstawić do lukru. Pozostały sok wymieszać ze skórką.
Masło wraz z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. 


Następnie dodawać pojedynczo jajka i miksować po każdym przez chwilę. 


Dodać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać. 


Wlać sok ze skórką pomarańczy i dokładnie połączyć.


Ciasto będzie miało dosyć puszystą konsystencje. Przekładać je do foremek. 


Piec do zbrązowienia (około 20-25 minut) w temperaturze 175 st. C.


Po upieczeniu babeczek przygotować lukier. Cukier puder przesiać do naczynia, dolać 3 łyżki soku z pomarańczy, wymieszać energicznie. 

Lukrować lekko ciepłe babeczki.

Komentarze

Prześlij komentarz