To już druga modyfikacja przepisu, który jakiś czas temu otrzymałam
od Teściowej. Ta wersja jest dziełem przypadku, gdyż zapomniałam dodać sody i
żurawiny. Przypadki w kuchni to naprawdę fajna sprawa, dzięki nim powstają
ciekawe potrawy. Te ciasteczka bez spulchnienia i tak są przepyszne, a to że
zabrakło w nich żurawiny odróżnia je chociaż od pozostałych owsianych
ciasteczek w moim wykonaniu. Naprawdę smakują wybornie i na udowodnienie dodam,
że obie moje córeczki się nimi wręcz zajadały. To, że ja i mój mąż jedliśmy je
ze smakiem, to oczywiste. Skład ciastek jest bardzo dobry, więc nadadzą się dla
każdego, nawet tych żyjących bardzo zdrowo. Proste i szybkie do zrobienia.
Serdeczne polecamy.
ciasteczka orkiszowo - owsiane |
Składniki:
- 200 g masła,
- 2 szklanki maki orkiszowej,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru brązowego,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 3 łyżki siemienia lnianego;
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem.
Nakładać za pomocą dwóch łyżek na formę
wyłożona papierem, tworzą.
Piec około 15 minut w temperaturze 175 st. C.
Z powyższych proporcji wyszło 38 sztuk ciastek, upieczonych
na dwie tury.
Komentarze
Prześlij komentarz