Ciasto dla wybitnych amatorów czekolady. Jest obłędne.
Pozbawione mąki, jest bardzo lekkie, mimo zawartości czekolady. Obecność
zmielonych orzechów wzbogaca smak i spowalnia proces jedzenia, bo inaczej można
by je po prostu wchłonąć. Fantastyczne,
mówię Wam.
Mimo wrzucenia do masy rozdrobnionej czekolady wzbogaciłam
je jeszcze o kakao. Dzięki temu jest intensywnie czekoladowe, zarówno w smaku
jak i wyglądzie. Śmiało można tym ciastem podejmować gości. Nam smakowało
ogromnie.
ciasto czekoladowo-orzechowe |
Składniki:
- 200 g masła,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g orzechów laskowych zmielonych,
- 100 g gorzkiej czekolady (zmielonej lub posiekanej);
Polewa:
- 100 g masła,
- niespełna ½ szklanki cukru (100 g),
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki kakao;
Na początek posiekać lub rozdrobnić w blenderze czekoladę i
orzechy. Odstawić.
Z jajek rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną
pianę z dodatkiem soli. Odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na
puszysta masę.
Następnie dodawać pojedynczo żółtka i mieszać przez około minutę
po każdym. Wsypać kakao. Wymieszać. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i
orzechy oraz pianę z białek.
Zamieszać już bez użycia miksera.
Masę przełożyć do okrągłej blachy o średnicy 20-21 cm.
Piec
około 45 minut w temperaturze 175 st. C.
Gdy ciasto będzie się piekło najlepiej przygotować polewę.
Do garnka wrzucić masło, zalać je mlekiem, wsypać cukier i przesiane kakao.
Rozpuszczać masę, mieszając co chwila.
Zagotować i odstawić.
Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, można je polać. Przed
użyciem polewę trzeba dokładnie zamieszać.
Jeśli ciasto jest dla amatorów czekolady to oznacza, że jest dla mnie. :-)
OdpowiedzUsuńZatem nie masz wyjścia i musisz spróbować. ;-)
UsuńKusisz tymi przepisami:) super ciasto i lubię słodycze:)
OdpowiedzUsuńStaram się jak moge. ;-) Bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz. :-)
Usuń