Została mi jeszcze jedna porcja masy marcepanowej i trzeba
było z niej coś wyczarować. No i wymyśliłam, takie niby zwykłe ciasto
marcepanowe, do którego dorzuciłam kawałki gorzkiej czekolady. Ciasto
posypałam płatkami migdała. Po
upieczeniu i wystudzeniu pokryłam je cukrem pudrem. No właśnie, niby zwykłe,
ale ciacho pierwsza klasa. Szczególnie jak ktoś docenia znakomity i wyborny
smak marcepanu. Najlepsze w tym cieście jest to że robi się je błyskawicznie,
bardzo prosto, a efekt jest doskonały. Spróbujcie sami. My się nim zajadaliśmy wszyscy.
Ciasto marcepanowe z czekoladą |
Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g masy marcepanowej,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 5 jajek,
- szklanka maki (170g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g czekolady gorzkiej posiekanej;
Do posypania
- 50 g płatków migdała,
- 2 łyżki cukru pudru;
Masło i marcepan pokroić w kostkę, wrzucić do miski.
Zmiksować. Dodać cukier i ekstrakt, wymieszać. Miksując dodawać po 1 jajku i
mieszać po każdym około minuty.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia
i dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu wsypać pokrojoną lub rozdrobnioną w
blenderze czekoladę i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do podłużnej blachy o długości 30 cm.
Wierzch obsypać płatkami migdała.
Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 st. C.
Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto zapowiada się niezwykle apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy, że tak uważasz. Dziękuję. :-)
UsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńTo ja bardzo dziękuję. :-) Zapraszam częściej.
Usuń