Błyskawiczne do zrobienia i bardzo smaczne ciasto. Uda się
upiec każdemu, bo tu najzwyczajniej nie ma co nie wyjść. Składniki ciasta to
podwojona proporcja „najłatwiejszego ciasta w świecie” z piosenki dla dzieci.
Oczywiście margaryna została zastąpiona masłem, a proszek do pieczenia
zredukowany do minimum. Dla zminimalizowania zmywania wszystkie składniki wrzuciłam
do garnka, w którym roztapiałam masło. Poza tymi modyfikacjami to już wykapane
„najłatwiejsze ciasto w świecie”. ;-) Z racji tego, że teraz nie sezon na
śliwki, dodałam brzoskwinie z puszki, a żeby jeszcze uatrakcyjnić posypałam je
serkiem almette. Jakie to było smaczne ciasto, nawet sobie nie wyobrażacie. Po
prostu znakomite, a co najważniejsze proste i szybkie do zrobienia. Dodam jeszcze tylko, że polecam upiec w
okrągłej blaszce (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nadaje to ciekawą formę.
ciasto z brzoskwiniami |
Składniki:
- 200 g masła,
- 2 szklanki mąki pszennej (340g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- puszka brzoskwiń,
- serek śmietankowy typu almette 150 g;
Masło roztopić w rondelku. Do lekko przestudzonego masła
wsypać mąkę i proszek i wymieszać.
Jajka rozbełtać i połączyć z cukrami obu
typów. Do masy wlać jajka i wymieszać.
Część ciasta (około połowy) przelać na dno okrągłej blachy o
średnicy 20 cm. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie
pokruszyć serek.
Całość przykryć pozostałym ciastem.
Piec około 50 minut w
temperaturze 175 st. C.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Bardzo apetyczne ciasto. Zjadłabym do kawki :)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń