Po zeszłorocznym eksperymencie z lodami malinowymi,
obiecałam Mai jeszcze lody czekoladowe. Jak się dziecku obieca, to wcześniej
czy później trzeba słowa dotrzymać. Lody robione były bez maszynki. Nie
posiadam takowej, ale wierzcie mi, że i bez niej można zrobić najlepsze lody.
Ja wybrałam sobie sposób z ucieraniem, a dokładniej z miksowaniem żółtek na
parze. Nie odważyłabym się na dodanie totalnie surowych, lęk przed salmonellą
zwycięża. Jednak ta wykorzystywana przeze mnie metoda jest naprawdę w porządku.
Miksuje się przez około 20 minut masę jajeczną i śmietanową. Robi się to na
parze, nie dopuszczając do zagotowania masy, czyli w razie czego wyłącza się
ogień pod garnkiem. Po tym czasie masę się studzi, dodaje ewentualnie coś jak
np. posiekaną czekoladę i do zamrażarki. Po godzinie masę trzeba wyjąć, szybko
zmiksować i wstawić z powrotem do mrożenia. To samo trzeba zrobić jeszcze po 2
i kolejnych 2 godzinach. To wszystko po to żeby nie było zmrożonych grudek. Tak przygotowane
lody są po prostu najlepsze na świecie. Autentycznie, są na poziomie wyrobów
robionych przez Włochów, czyli moich lodowych mistrzów. Czuć w nich znakomitość
i powiem Wam szczerze, że gdybym ich sama nie robiła to bym po prostu nie
uwierzyła, że są domowe.
Miksować przez około 20 minut do zgęstnienia. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić do studzenia. Gdy masa przestygnie wsypać kawałki deserowej czekolady i wymieszać.
lody czekoladowe |
Składniki:
- 3 żółtka,
- ½ szklanki cukru pudru (85 g),
- 1,5 szklanki śmietany 30%,
- ½ szklanki mleka,
- 100 g czekolady gorzkiej;
- 100 g posiekanej czekolady deserowej lub mlecznej;
Mleko podgrzać ze śmietaną i czekoladą gorzką.
Żółtka wbić
do garnka lub metalowej miski (dosyć wysokiej) i ubić z cukrem na puszystą
masę. W dużym garnku zagotować wodę. Umieścić w nim garnek lub miskę z
żółtkami. Ubijać przez chwilę, a następnie wlać masę śmietanową cały czas ubijając.
Miksować przez około 20 minut do zgęstnienia. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić do studzenia. Gdy masa przestygnie wsypać kawałki deserowej czekolady i wymieszać.
Przestudzona masę włożyć do zamrażarki. Po około godzinie
wyjąć i zmiksować. To samo zrobić jeszcze po 2 godzinach i ponownie po 2
godzinach. Po 6-7 godzinach z masy powstaną pyszne lody.
Komentarze
Prześlij komentarz