Lody czekoladowe

Po zeszłorocznym eksperymencie z lodami malinowymi, obiecałam Mai jeszcze lody czekoladowe. Jak się dziecku obieca, to wcześniej czy później trzeba słowa dotrzymać. Lody robione były bez maszynki. Nie posiadam takowej, ale wierzcie mi, że i bez niej można zrobić najlepsze lody. Ja wybrałam sobie sposób z ucieraniem, a dokładniej z miksowaniem żółtek na parze. Nie odważyłabym się na dodanie totalnie surowych, lęk przed salmonellą zwycięża. Jednak ta wykorzystywana przeze mnie metoda jest naprawdę w porządku. Miksuje się przez około 20 minut masę jajeczną i śmietanową. Robi się to na parze, nie dopuszczając do zagotowania masy, czyli w razie czego wyłącza się ogień pod garnkiem. Po tym czasie masę się studzi, dodaje ewentualnie coś jak np. posiekaną czekoladę i do zamrażarki. Po godzinie masę trzeba wyjąć, szybko zmiksować i wstawić z powrotem do mrożenia. To samo trzeba zrobić jeszcze po 2 i kolejnych 2 godzinach. To wszystko po to żeby nie było zmrożonych grudek. Tak przygotowane lody są po prostu najlepsze na świecie. Autentycznie, są na poziomie wyrobów robionych przez Włochów, czyli moich lodowych mistrzów. Czuć w nich znakomitość i powiem Wam szczerze, że gdybym ich sama nie robiła to bym po prostu nie uwierzyła, że są domowe.

lody czekoladowe
Składniki:
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki cukru pudru (85 g),
  • 1,5 szklanki śmietany 30%,
  • ½ szklanki mleka,
  • 100 g czekolady gorzkiej;
  • 100 g posiekanej  czekolady deserowej lub mlecznej;

Mleko podgrzać ze śmietaną i czekoladą gorzką. 


Żółtka wbić do garnka lub metalowej miski (dosyć wysokiej) i ubić z cukrem na puszystą masę. W dużym garnku zagotować wodę. Umieścić w nim garnek lub miskę z żółtkami. Ubijać przez chwilę, a następnie wlać masę śmietanową cały czas ubijając. 


Miksować przez około 20 minut do zgęstnienia. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić do studzenia. Gdy masa przestygnie wsypać kawałki deserowej czekolady i wymieszać.


Przestudzona masę włożyć do zamrażarki. Po około godzinie wyjąć i zmiksować. To samo zrobić jeszcze po 2 godzinach i ponownie po 2 godzinach. Po 6-7 godzinach z masy powstaną pyszne lody.


Komentarze