Przyznam szczerze, że jeszcze kilka miesięcy temu na hasło
domowe lody popatrzyłabym na człowieka ze sporą dezaprobatą. Po co dodawać
sobie pracy, w końcu w sklepach nie brakuje naprawdę dobrych lodów?! To było
kiedyś. Teraz na lody sklepowe, nawet najlepsze patrzę już zupełnie inaczej. Są
dobre, nie powiem, ale do znakomitości to im jednak daleko. Doskonałe jest to
co zrobi się samemu, na bazie prawdziwych żółtek, dobrej jakości śmietany. W
przypadku lodów waniliowych z dodatkiem najlepszej i prawdziwej wanilii z
Madagaskaru. Takie lody cenowo wychodzą nawet drożej, niż te lepsze gotowe,
więc nie chodzi tu o ekonomiczność. Chodzi raczej o wyborny smak prawdziwych
lodów, takich jak we Włoszech (dla mnie to absolutni mistrzowie w tej
dziedzinie). Takie lody spokojnie można przygotować bez specjalnej maszynki.
Trzeba tylko miksować je przez około 25 minut przed zamrożeniem, później
jeszcze ze 3 razy wyjąć, zmiksować i schować. To wszystko po to, żeby miały
idealną konsystencję, pozbawioną grudek lodu. Zapewniam, że nie jest to
szczególnie męczące. Ja naprawdę nie lubię tracić czasu na pracochłonne desery.
Spróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam, możecie już nie chcieć innych.
lody waniliowe |
Składniki:
- 3 żółtka,
- ½ szklanki cukru pudru (85 g),
- 1,5 szklanki śmietany 30%,
- ½ szklanki mleka,
- laska wanilii;
Mleko podgrzać ze śmietaną i wanilią.
Żółtka wbić do garnka
lub metalowej miski (dosyć wysokiej) i ubić z cukrem na puszystą masę. W dużym
garnku zagotować wodę. Umieścić w nim garnek lub miskę z żółtkami. Ubijać przez
chwilę.
Następnie wlać masę śmietanową cały czas ubijając.
Miksować przez
około 20 minut do zgęstnienia.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić do
przestudzenia.
Przestudzona masę włożyć do zamrażarki. Po około godzinie
wyjąć i zmiksować. To samo zrobić jeszcze po 2 godzinach i ponownie po 2
godzinach. Po 6-7 godzinach z masy powstaną pyszne lody.
Komentarze
Prześlij komentarz