Lody waniliowe

Przyznam szczerze, że jeszcze kilka miesięcy temu na hasło domowe lody popatrzyłabym na człowieka ze sporą dezaprobatą. Po co dodawać sobie pracy, w końcu w sklepach nie brakuje naprawdę dobrych lodów?! To było kiedyś. Teraz na lody sklepowe, nawet najlepsze patrzę już zupełnie inaczej. Są dobre, nie powiem, ale do znakomitości to im jednak daleko. Doskonałe jest to co zrobi się samemu, na bazie prawdziwych żółtek, dobrej jakości śmietany. W przypadku lodów waniliowych z dodatkiem najlepszej i prawdziwej wanilii z Madagaskaru. Takie lody cenowo wychodzą nawet drożej, niż te lepsze gotowe, więc nie chodzi tu o ekonomiczność. Chodzi raczej o wyborny smak prawdziwych lodów, takich jak we Włoszech (dla mnie to absolutni mistrzowie w tej dziedzinie). Takie lody spokojnie można przygotować bez specjalnej maszynki. Trzeba tylko miksować je przez około 25 minut przed zamrożeniem, później jeszcze ze 3 razy wyjąć, zmiksować i schować. To wszystko po to, żeby miały idealną konsystencję, pozbawioną grudek lodu. Zapewniam, że nie jest to szczególnie męczące. Ja naprawdę nie lubię tracić czasu na pracochłonne desery. Spróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam, możecie już nie chcieć innych.

lody waniliowe
Składniki:
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki cukru pudru (85 g),
  • 1,5 szklanki śmietany 30%,
  • ½ szklanki mleka,
  • laska wanilii;

Mleko podgrzać ze śmietaną i wanilią. 


Żółtka wbić do garnka lub metalowej miski (dosyć wysokiej) i ubić z cukrem na puszystą masę. W dużym garnku zagotować wodę. Umieścić w nim garnek lub miskę z żółtkami. Ubijać przez chwilę.


Następnie wlać masę śmietanową cały czas ubijając. 


Miksować przez około 20 minut do zgęstnienia. 


Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić do przestudzenia.
Przestudzona masę włożyć do zamrażarki. Po około godzinie wyjąć i zmiksować. To samo zrobić jeszcze po 2 godzinach i ponownie po 2 godzinach. Po 6-7 godzinach z masy powstaną pyszne lody.


Komentarze