Naszła mnie chęć na połączenie czekolady i masła orzechowego.
W internecie wyczytałam, że Amerykanie robią czekoladki z masła orzechowego,
czekolady i serka mascarpone. Nie zaglądałam już do szczegółów, te informacje
mi wystarczyły. Rozpuściłam te składniki na parze, dodałam jeszcze trochę cukru
pudru. Roztopioną masę wystudziłam, następnie chłodziłam przez 3 godziny. Masa
jest bardzo gęsta, fantastycznie się formuje. Trufle obtoczyłam w posypce
czekoladowej. Smakują znakomicie. Następnego dnia są jeszcze lepsze, bo smak
czekolady fantastycznie przenika się z masłem orzechowym. Pychota. Zajadaliśmy się czekoladkami wszyscy. No i jestem
pod ogromnym wrażeniem konsystencji, bo czekoladki są bardzo twarde. Oczywiście należy je
przechowywać w lodówce. Spróbujcie koniecznie.
trufle z masłem orzechowym |
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 g masła orzechowego,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- posypka czekoladowa do obtoczenia;
W większym garnku zagrzać wodę. Umieścić w nim metalowa
miskę lub mniejszy garnek z połamaną na kostki czekoladą, masłem orzechowym i
serkiem.
Roztapiać składniki, mieszając.
Gdy będą płynne wsypać cukier puder,
wymieszać.
Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie wstawić naczynie z masą do
lodówki na około 3 godziny. Po schłodzeniu masy nabierać łyżką porcje i
formować z nich kulki. Obtaczać je w posypce.
Trufle schłodzić jeszcze przed
podaniem. Smacznego.
Wieki już nie jadłam trufli, a Twoje wyglądają mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-) Powiem Ci, że ja raptem kilka miesięcy temu zaczęłam sama robić trufle. Od tego czasu nie moge przestać. ;-)
UsuńPozwolisz, że się wirtualnie poczęstuję?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. :-)
Usuń