Babka piaskowa to całkiem dobra alternatywa dla drożdżowej. Nie
stresuje się człowiek, czy drożdże wyrosną, nie namęczy się przy wyrabianiu. Piaskowa
babka wygląda dobrze i smakuje doskonale. W tym przepisie ważne jest, aby
składniki miały temperaturę pokojową. Istotne także, żeby ciasto upiec zaraz po przygotowaniu. Wykonanie banalnie
proste i szybkie. Ta babka od lat jest obecna na naszym wielkanocnym stole. Prezentuje się
tam dostojnie i szybko znika, a to raczej dobrze o świadczy. ;-)
Dokładnie wymieszać.
babka piaskowa |
Składniki:
ciasto:
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- niepełna szklanka cukru (200g),
- 4 łyżki cukru waniliowego (domowego) lub pół laski wanilii,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g),
- niepełna 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (100g);
polewa:
- 50 g masła,
- 2 łyżki mleka,
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka kakao;
Miękkie masło ubić mikserem.
Z jajek oddzielić żółtka od
białek. Białka ubić ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodać cukier (oba
typy), a następnie pojedynczo żółtka.
Masę jajeczna wlać do masła i miksować do połączenia
składników. Później wsypywać partiami oba typy mąki.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy.
Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Studzić
przy otwartych drzwiach piekarnika.
Gdy ciasto przestygnie przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia.
Polewę lekko ostudzić i polać nią babkę.
Przepis na babkę z Książki kucharskiej Zofii Zawistowskiej
i Małgorzaty Krzyżanowskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz