Babka piaskowa

Babka piaskowa to całkiem dobra alternatywa dla drożdżowej. Nie stresuje się człowiek, czy drożdże wyrosną, nie namęczy się przy wyrabianiu. Piaskowa babka wygląda dobrze i smakuje doskonale. W tym przepisie ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Istotne także, żeby ciasto upiec zaraz po przygotowaniu. Wykonanie banalnie proste i szybkie. Ta babka od lat jest obecna  na naszym wielkanocnym stole. Prezentuje się tam dostojnie i szybko znika, a to raczej dobrze o świadczy. ;-)

babka piaskowa
Składniki:
ciasto:
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli,
  • niepełna szklanka cukru (200g),
  • 4 łyżki cukru waniliowego (domowego) lub pół laski wanilii,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g),
  • niepełna 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (100g);
polewa:
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao;

Miękkie masło ubić mikserem.


Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. 


Pod koniec ubijania dodać cukier (oba typy), a następnie pojedynczo żółtka.


Masę jajeczna wlać do masła i miksować do połączenia składników. Później wsypywać partiami oba typy mąki. 


Dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy.


Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.

Gdy ciasto przestygnie przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia. 


Polewę lekko ostudzić i polać nią babkę.


Przepis na babkę z Książki kucharskiej Zofii Zawistowskiej i Małgorzaty Krzyżanowskiej.

Komentarze