Myślę, że to ciasto zna każdy, a w szczególności miłośnicy
kajmaku. To ciasto to istna poezja smaku, rozkosz dla podniebienia. To jest
zdecydowanie mój smak. Wbrew pozorom przygotowanie takiego ciasta to prosta
sprawa. Zagniatamy ciasto kruche z dodatkiem miodu. Polecam miód gryczany, bo
jest smak jest doskonale wyczuwalny. W ostateczności ciasto można zagnieść mikserem.
Pieczemy dwa blaty. Studzimy. Potem przygotowujemy masę budyniową. Niektórzy krówkę
robią z bitą śmietaną, ale na nasz gust budyń lepiej tam pasuje. Przestudzony
budyń miksuje się z masłem i kajmakiem. Taką masę umieszcza się między dwoma
blatami i zostawia najlepiej na noc, w chłodnym miejscu, ale jeśli to możliwe
jeszcze nie w lodówce. Następnego dnia podgrzewa się masę kajmakową i wylewa na
wierzch. Kajmak dobrze jest czymś posypać – orzechami lub płatkami migdała. I
gotowe. Nic strasznego, prawda. Od tego momentu ciasto dobrze trzymać w
lodówce. To jest ciasto w stylu im
dłużej leży tym lepiej się prezentuje i smakuje. My zaczęliśmy je jeść po około
30 godzinach od zrobienia. Na początku dosyć ciężko się je kroiło, natomiast
smakowało pysznie . Następnego dnia było jeszcze lepsze, a kolejnego wspaniałe,
do tego trzymało się twardo. Jak ktoś ma możliwość i silną wole niech je
potrzyma 2-3 dni i dopiero konsumuje. Natomiast jak ktoś ma dzieci i bierze pod
uwagę ich wrażliwe brzuszki to po krótszym leżakowaniu też nie będzie
rozczarowany. Dość pisania, zapraszam na
szczegóły.
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części i kolejno wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 175 st. C.
Po upieczeniu wystudzić.
Gdy blaty ciasta będą już chłodne można zabrać się za przygotowanie masy budyniowej.
Z litra mleka odlać około 1/2 szklanki. Większość mleka wlać do garnka i zagotować. Do odlanej części wsypać cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z mąką i cukrem i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Budyń zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zmiksować masło, a następnie dodać 4 łyżki masy kajmakowej oraz budyń partiami .
Po każdej dodanej partii dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę budyniową wyłożyć na spodni blat umieszczony w formie. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia w garnku z wodą podgrzać pozostałą masę kajmakową.
Gdy będzie płynna wylać ja na górny blat ciasta. Wygładzić powierzchnie i posypać płatkami migdała.
Odstawić do lodówki jeszcze na minimum 24 godziny. Później można się już rozkoszować tym bajecznym smakiem.
ciasto krówka |
Składniki
ciasto:
- niespełna 3 szklanki mąki (500g),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- niespełna ¾ szklanki cukru (160 g),
- 2 łyżki miodu;
masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- ¾ szklanki cukru (165g),
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g miękkiego masła,
- 4 łyżki masy kajmakowej;
polewa:
- pozostała część puszki z masą kajmakową,
- 100 g płatków migdała;
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części i kolejno wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 175 st. C.
Po upieczeniu wystudzić.
Gdy blaty ciasta będą już chłodne można zabrać się za przygotowanie masy budyniowej.
Z litra mleka odlać około 1/2 szklanki. Większość mleka wlać do garnka i zagotować. Do odlanej części wsypać cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z mąką i cukrem i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Budyń zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zmiksować masło, a następnie dodać 4 łyżki masy kajmakowej oraz budyń partiami .
Po każdej dodanej partii dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę budyniową wyłożyć na spodni blat umieszczony w formie. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia w garnku z wodą podgrzać pozostałą masę kajmakową.
Gdy będzie płynna wylać ja na górny blat ciasta. Wygładzić powierzchnie i posypać płatkami migdała.
Odstawić do lodówki jeszcze na minimum 24 godziny. Później można się już rozkoszować tym bajecznym smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz