Ciasto krówka

Myślę, że to ciasto zna każdy, a w szczególności miłośnicy kajmaku. To ciasto to istna poezja smaku, rozkosz dla podniebienia. To jest zdecydowanie mój smak. Wbrew pozorom przygotowanie takiego ciasta to prosta sprawa. Zagniatamy ciasto kruche z dodatkiem miodu. Polecam miód gryczany, bo jest smak jest doskonale wyczuwalny. W ostateczności ciasto można zagnieść mikserem. Pieczemy dwa blaty. Studzimy. Potem przygotowujemy masę budyniową. Niektórzy krówkę robią z bitą śmietaną, ale na nasz gust budyń lepiej tam pasuje. Przestudzony budyń miksuje się z masłem i kajmakiem. Taką masę umieszcza się między dwoma blatami i zostawia najlepiej na noc, w chłodnym miejscu, ale jeśli to możliwe jeszcze nie w lodówce. Następnego dnia podgrzewa się masę kajmakową i wylewa na wierzch. Kajmak dobrze jest czymś posypać – orzechami lub płatkami migdała. I gotowe. Nic strasznego, prawda. Od tego momentu ciasto dobrze trzymać w lodówce. To  jest ciasto w stylu im dłużej leży tym lepiej się prezentuje i smakuje. My zaczęliśmy je jeść po około 30 godzinach od zrobienia. Na początku dosyć ciężko się je kroiło, natomiast smakowało pysznie . Następnego dnia było jeszcze lepsze, a kolejnego wspaniałe, do tego trzymało się twardo. Jak ktoś ma możliwość i silną wole niech je potrzyma 2-3 dni i dopiero konsumuje. Natomiast jak ktoś ma dzieci i bierze pod uwagę ich wrażliwe brzuszki to po krótszym leżakowaniu też nie będzie rozczarowany. Dość pisania, zapraszam  na szczegóły.

ciasto krówka
Składniki
ciasto:
  • niespełna 3 szklanki mąki (500g),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • niespełna ¾ szklanki cukru  (160 g),
  • 2 łyżki miodu;

masa budyniowa:
  • 1 litr mleka,
  • ¾ szklanki cukru (165g),
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki masy kajmakowej;

polewa:
  • pozostała część puszki z masą kajmakową,
  • 100 g płatków migdała; 

Z podanych składników zagnieść ciasto.


Ciasto podzielić na dwie części i kolejno wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec około 15 minut w temperaturze 175 st. C.


Po upieczeniu wystudzić.

Gdy blaty ciasta będą już chłodne można zabrać się za przygotowanie masy budyniowej.
Z litra mleka odlać około 1/2 szklanki. Większość mleka wlać do garnka i zagotować. Do odlanej części wsypać cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z mąką i cukrem i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.


Budyń zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zmiksować masło, a następnie dodać 4 łyżki masy kajmakowej oraz budyń partiami .


Po każdej dodanej partii dokładnie wymieszać.


Przygotowaną masę budyniową wyłożyć na spodni blat umieszczony w formie. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia w garnku z wodą podgrzać pozostałą masę kajmakową.


Gdy będzie płynna wylać ja na górny blat ciasta. Wygładzić powierzchnie i  posypać płatkami migdała.


Odstawić do lodówki jeszcze na minimum 24 godziny. Później można się już rozkoszować tym bajecznym smakiem.


Komentarze