Sernik z brzoskwiniami

Serniki są chętnie jadane niemal przez wszystkich. Jest cała masa różnych sernikowych wariacji. Ja dziś prezentuję sernik pieczony na kruchym cieście z dodatkiem brzoskwiń. Wierzch stanowi beza oraz kruche ciasto. Całość jest  nieskomplikowana do zrobienia i upieczenia, a jaka smaczna. Masa serowa jest bardzo puszysta, po prostu rozpływa się w ustach. Pychotka. Jak potrzebujecie sprawdzonego przepisu na jakąś uroczystość lub po prostu chcecie przygotować coś pysznego dla bliskich korzystajcie z tego przepisu śmiało.

sernik z brzoskwiniami
Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (510g),
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki cukru pudru;
masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki cukru pudru (165g),
  • ½ kostki masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • puszka brzoskwiń w puszce;
beza:
  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki cukru pudru (110g);

Do miski lub na stolnice wsypać mąkę oraz cukier puder, dodać pokrojone masło, wbić żółtka.


Zagnieść ciasto. 


Część ciasta wyłożyć niezbyt grubo na nasmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie.


Pozostałe owinąć folią i wsadzić do zamrażalnika. Ciasto w formie piec przez około 10-15 minut w temperaturze 175 st. C.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na upieczone i przestudzone ciasto.


Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić pianę. Na koniec ubijania dodać cukier i miksować do idealnego połączenia składników.


Składniki masy serowej umieścić w misce i połączyć ze sobą mikserem. 


Masę serową wyłożyć na brzoskwinie. 


Następnie wyłożyć piane z białek. Całość przykryć startym na tarce (duże oczka) ciastem z zamrażalki.


Piec 70 minut w temperaturze 150 st. C. Gdyby wierzch ciasta zbytnio brązowiał proponuję zmniejszyć temperaturę do 110 st. C. 


Studzić powoli przy uchylonych drzwiach piekarnika. 




Komentarze