Babeczki z majonezem

Te babeczki to naprawdę fajna sprawa. Majonez zastępuje tłuszcz, a po upieczeniu jest zupełnie nie wyczuwalny. Smakują trochę jak biszkopt. Warto nadać im jakiś wiodący smak, ja posłużyłam się sokiem oraz skórką cytryny, do tego lukier i jest przepysznie. Wyglądają dobrze i tak samo smakują.  Wszystko robi się szybko, sprawnie i łatwo. Zachęcam do wypróbowania szczególnie z okazji Świąt Wielkanocnych.

babeczki z majonezem
Składniki:
ciasto:
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
lukier:
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru (170g),
  • 2 łyżki soku z cytryny;

Jajka z cukrem ubić mikserem na jednolita masę. 


Dodać majonez oraz sok i skórkę z cytryny. 


Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia. 


Składniki dokładnie połączyć.
Ciasto przelewać do foremek, do wysokości ¾ papilotki.
Piec około 20 minut w temperaturze 175 st. C.


Po przestudzeniu babeczek przygotować lukier. Do przesianego cukru wlać sok i energicznie wymieszać. Lukier powinien być biały, wiec w razie konieczności dosypać jeszcze trochę przesianego cukru. Lukrować babeczki i gotowe.

Komentarze

  1. No proszę, czego to się jeszcze człowiek w życiu nie dowie :D Pierwsze słyszę żeby dodawać majonez do babeczek, koniecznie muszę to wypróbować! Jestem ciekawa czy jego obecność coś zmienia w babeczkach :)
    Pozdrawiam, http://tworze-czytam-fotografuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he różnych dziwnych pomysłów cale mnóstwo. Poczatkowo ten majonez w babeczkach kojarzył mi sie raczej z szynka jako dodatkiem. Jednak jest to naprawde fajny słodki wypiek. Majonez zastępuje tłuszcz, a po upieczeniu zupelnie go nie czuć. Spróbuj koniecznie. :-)

      Usuń

Prześlij komentarz