Te babeczki to naprawdę fajna sprawa. Majonez zastępuje
tłuszcz, a po upieczeniu jest zupełnie nie wyczuwalny. Smakują trochę jak
biszkopt. Warto nadać im jakiś wiodący smak, ja posłużyłam się sokiem oraz
skórką cytryny, do tego lukier i jest przepysznie. Wyglądają dobrze i tak samo
smakują. Wszystko robi się szybko,
sprawnie i łatwo. Zachęcam do wypróbowania szczególnie z okazji Świąt Wielkanocnych.
babeczki z majonezem |
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka,
- ¾ szklanki cukru,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki maki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
lukier:
- 1 szklanka przesianego cukru pudru (170g),
- 2 łyżki soku z cytryny;
Jajka z cukrem ubić mikserem na jednolita masę.
Dodać
majonez oraz sok i skórkę z cytryny.
Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać obie
mąki oraz proszek do pieczenia.
Składniki dokładnie połączyć.
Ciasto przelewać do foremek, do wysokości ¾ papilotki.
Piec
około 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Po przestudzeniu babeczek przygotować lukier. Do przesianego
cukru wlać sok i energicznie wymieszać. Lukier powinien być biały, wiec w razie
konieczności dosypać jeszcze trochę przesianego cukru. Lukrować babeczki i
gotowe.
No proszę, czego to się jeszcze człowiek w życiu nie dowie :D Pierwsze słyszę żeby dodawać majonez do babeczek, koniecznie muszę to wypróbować! Jestem ciekawa czy jego obecność coś zmienia w babeczkach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, http://tworze-czytam-fotografuje.blogspot.com/
He he różnych dziwnych pomysłów cale mnóstwo. Poczatkowo ten majonez w babeczkach kojarzył mi sie raczej z szynka jako dodatkiem. Jednak jest to naprawde fajny słodki wypiek. Majonez zastępuje tłuszcz, a po upieczeniu zupelnie go nie czuć. Spróbuj koniecznie. :-)
Usuń